Jadam je niezwykle rzadko w wersji innej niż najzwyklejszy dodatek do zup bądź z twarogiem, obowiązkowo w sezonie truskawkowym.
Podejrzewam, że wkrótce się to zmieni, kiedy będę zdana na własne kucharzenie, więc zaczęłam się już powoli wprawiać..;)
Dziś prezentuje przepis najprostszy z najprostszych, szybki do zrobienia, smaczny i baaardzo orzeźwiający (wiem,wiem wstrzeliłam się w porę ;D).
Makaron z sosem cytrynowym
[źródło]
• 250g makaronu
• 1 cytryna
• 1\2 szkl gęstej śmietany (zastąpiłam jogurtem naturalnym)
• 25g masła
• sól, pieprz
Wycisnąć sok z cytryny, podgrzać wraz z masłem,
solą i śmietaną ciągle mieszając. Doprawić sowicie pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Jeśli sos byłby zbyt gęsty dolać nieco wody z gotowania makaronu. Posypać ewentualnie dowolnym serem, ja użyłam pietruszki ;)
pees. miło, że brat pomyślał o młodszej siostrze i przywiózł jej trochę czeskich słodyczy ;>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)