Biała czekolada, kawałki truskawek, trochę wiórek kokosowych na wierzch i kilka podsmażonych ciepłych truskawek i mam śniadanie idealne ;)
Dwuwarstwowy pudding czekoladowo-truskawkowy
[przepis własny]
Na warstwę czekoladową
- 1/2 szkl mleka
- 1,5 łyżki kaszy manny
- łyżeczka budyniu waniliowego
- 2 kostki białej czekolady (jeśli używamy więcej możemy zmniejszyć ilość kaszy)
Na warstwę truskawkową
- 1/2 szkl mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżeczka budyniu truskawkowego
- kilka truskawek
- opcjonalnie jakieś słodzidło
Mleko zagotować wraz z czekoladą, budyń i kaszę rozmieszać w odrobinie mleka, dodać do wrzącego płynu i chwilę gotować do zgęstnienia. Przekładamy do naczynia. Podobnie postępujemy z truskawkową warstwą, z tym, że truskawki albo blendujemy albo rozgniatamy widelcem (ja zrobiłam to drugie żeby mieć kawałki owoców) i też gotujemy je od początku z mlekiem i słodzidłem. Wykładamy na warstwę czekoladową, studzimy i wsadzamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)