Salceson czyli ciasto kakaowe z jabłkami
[źródło]
Na formę 26x21cm*
- 3 jaja
- 330g mąki
- szczypta soli
- 270g cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta sody
- 15g kakao
- pół szkl oleju (dałam słonecznikowy)
- 2-3 jabłka
- opcjonalnie łyżeczka skórki z cytryny
Jaja ubić z cukrem i solą na puch. Partiami dodawać wymieszane ze sobą, suche składniki naprzemiennie z olejem ciągle miksując do połączenia składników. Pokrojone w kostkę jabłka domieszać za pomocą łyżki (dodatkowo przed dodaniem oprószyłam je mąką i cukrem i wymieszałam). Wylać masę do formy i piec ok godz w 160C. Po 40 min zaleca się zrobić próbę ''suchego patyczka". Ja piekłam w piekarniku bez opcji ustawiania temperatury i ciasto gotowe było po 30 min.
*w oryginale podane są składniki do formy 31x12 cm
Wygląda smacznie :D
OdpowiedzUsuń