Jadacie czasem pokrzywę? Ja najczęściej robię z niej napary do picia i płukanki do włosów (które swoją drogą przy dłuższym stosowaniu dają rezultaty;). Od czasu do czasu wykorzystuję ją też w kuchni, ale chyba postaram się żeby częściej gościła na moim talerzu, chociażby jako mały dodatek.
Twarogowe placki z pokrzywą
[przepis własny|
Na ok 3 placki
- ok 100g twarogu
- jajko
- 2 łyżki mąki
- szczypta sody
- liście pokrzywy
- sól, pieprz
- opcjonalnie mleko do regulowania konsystencjii
Pokrzywę sparzyć, liście porwać. Twaróg dobrze rozgnieść z pozostałymi składnikami (ewentualnie potraktować praską lub użyć takiego do serników), w razie potrzeby dodać mleko gdyby konsystencja była zbyt sztywna. Wmieszać liście pokrzywy. Smażyć na średnim ogniu. Ja smażyłam na suchej patelni, i trochę mi z tym zeszło, przy użyciu oleju pewnie pójdzie szybciej. Placki nie są zbyt zwarte, mogą wydawać się nawet lekko surowe, ale przy takiej długości smażenia środek też na pewno się ''sparzył'' ;)
Ciekawy dodatek do placków, zastanawiam się czy pokrzywa jest wyczuwalna, chyba muszę spróbować, ostatnio też robiłam placki serowe z sosem malinowym(,kuchnia lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuńJeśli dodamy sporą ilość to będzie wyczuwalna ;)
Usuń