wtorek, 7 maja 2013

Twarogowe placki z pokrzywą

Jadacie czasem pokrzywę? Ja najczęściej robię z niej napary do picia i płukanki do włosów (które swoją drogą przy dłuższym stosowaniu dają rezultaty;). Od czasu do czasu wykorzystuję ją też w kuchni, ale chyba postaram się żeby częściej gościła na moim talerzu, chociażby jako mały dodatek.



Twarogowe placki z pokrzywą
[przepis własny|

Na ok 3 placki
  • ok 100g twarogu
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta sody
  • liście pokrzywy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie mleko do regulowania konsystencjii
Pokrzywę sparzyć, liście porwać. Twaróg dobrze rozgnieść z pozostałymi składnikami (ewentualnie potraktować praską lub użyć takiego do serników), w razie potrzeby dodać mleko gdyby konsystencja była zbyt sztywna. Wmieszać liście pokrzywy. Smażyć na średnim ogniu. Ja smażyłam na suchej patelni, i trochę mi z tym zeszło, przy użyciu oleju pewnie pójdzie szybciej. Placki nie są zbyt zwarte, mogą wydawać się nawet lekko surowe, ale przy takiej długości smażenia środek też na pewno się ''sparzył'' ;)

Zielnik Kuchenny 2013


2 komentarze:

  1. Ciekawy dodatek do placków, zastanawiam się czy pokrzywa jest wyczuwalna, chyba muszę spróbować, ostatnio też robiłam placki serowe z sosem malinowym(,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodamy sporą ilość to będzie wyczuwalna ;)

      Usuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)