Charakterystyczny kwaskowy posmak, skarmelizowanego rabarbaru otulonego delikatnym, ale lekko chrupiącym ciastem o mocno wyczuwalnej nucie serowej...
Obłędnie smaczne, przejawiające skłonność do błyskawicznego znikania.
Serowe rożki z rabarbarem
[źródło]
Na ok 11-12 sztuk
Ciasto
- 125g twarogu
- 300g mąki
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do piecz. (dałam jedną)
- 75g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie
- 500g rabarbaru
- pół szkl cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
+ roztrzepane jajko
Pokrojony i obrany rabarbar podgrzewać z cukrem do momentu gdy puści sok i lekko zmięknie, a cukier zacznie się karmelizować. Oprószyć mąką, wymieszać i odstawić.
Twaróg dobrze rozgnieść lub potraktować praską. Dodać go do przesianych suchych składników, dolać płyny i szybko zagnieść gładkie ciasto. Nie można robić tego długo bo zrobi się lepkie i rzadkie.
Masę rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać kwadraty. Na środek kłaść łyżeczkę nadzienia, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i zlepiać kwadraty w rożki. Posmarować je pozostałym jajkiem. Piec ok 15min w 180C do momentu zrumienienia.
ooo.. wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńW sam raz na sobotnie popołudnie, mmm:)
zrobiłaś mi smaka na coś dobrego :( grr!
OdpowiedzUsuńzapraszam na indyka w pomarańczach i na rozdanie :)
www.cookplease.blogspot.com
Wyglądają bardzo apetycznie! Podsunęłaś mi pomysł czym nadziać moje ulubione rogaliki twarogowe;)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! Zrobię jak tylko spotkam rabarbar ;-)
OdpowiedzUsuńmm.. pyszne rożki! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji!:)