Ekhem, może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że smakują znacznie lepiej ;)
Czekoladowe placki sernikowe
[przepis własny]
Na ok. 3-4 spore placki
- ok 120g twarogu
- jajko
- kapka mleka
- 4-5 łyżek mąki* (w zależności od konsystencji)
- 1/2 łyżeczki sody
- łyżka kakao
- cukier wedle uznania
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Twaróg zmielić, psrasować bądź rozgnieść widelcem jeśli nie przeszkadzają Wam grudki. Dodać resztę składników i krótko zmiksować lub wymieszać widelcem (konsystencję regulować mlekiem lub mąką). Wykładać ciasto łyżką, nałożyć po kostce czekolady i przykryć kolejną warstwą ciasta. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut na każdej ze stron.
*ewentualnie można zastąpić jedną łyżkę mąki zwykłej na kukurydzianą, placki będą bardziej zwarte, ale jednocześnie nieco gumowe, więc to już kwestia preferencji ;)
aaaa...!! rozkoszne.
OdpowiedzUsuń...cudooo!!! nie mogę nacieszyć oka... chciałabym je zjeść !!! :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na śniadanie albo słodką przekąskę. Z pewnością spróbuję. Lubię z rana przekąsić coś na słodko, często do pracy zabieram ciastka czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/, szybko się je robi i zawsze można mieć pyszna przekąskę do pracy.
OdpowiedzUsuń