Czereśniowa sałatka z ricottą i wiśniowym* winegretem
[źródło Kwesta Smaku]
- garść rukoli/roszponki lub mix sałat
- garść czereśni
- kilka kleksów ricotty
- świeża papryka chili (nie miałam, więc użyłam sproszkowanej)
Na winegret:
- łyżka soku z cytryny/limonki
- 2 łyżki dżemu wiśniowego (lub zblendowanych czereśni, dałam to pierwsze)
- 2 łyżki białego octu balsamicznego
- szczypta soli i pieprzu
- 3 łyżki likieru wiśniowego/nalewki/syropu
Wymieszać składniki winegretu, dodać czereśnie i chili, wymieszać i odstawić. Na sałacie ułożyć czereśnie, ricottę, polać winegretem. Zagryzać pieczywem.
* w oryginale winegret nazywa się czereśniowym, ale mnie osobiście przypomina trochę bardziej wiśniowy ;)
o-ho, koniecznie muszę też ją zrobić! :)) <3
OdpowiedzUsuńteż dziś robiłam sałatkę z czereśniami, kombinowałam z lazurem, ale z ricottą może być bardziej delikatna...
OdpowiedzUsuń