środa, 26 czerwca 2013

Czereśniowa sałatka z ricottą,chili i wiśniowym winegretem

Jeszcze kiedy miałam nadwyżkę czereśni i pakowałam je gdzie się dało, natrafiłam na ten genialny przepis, który z pewnością powtórzę kiedy tylko pojawią się na drzewie późniejsze czereśnie. Nie jadłam nigdy tych owoców w wersji wytrawnej, ale teraz już wiem, że smakują w niej równie dobrze ;) A ten winegret...zakochałam się ;)  Polecaaaam ;)





Czereśniowa sałatka z ricottą i wiśniowym* winegretem
[źródło Kwesta Smaku]

  • garść rukoli/roszponki lub mix sałat
  • garść czereśni
  • kilka kleksów ricotty
  • świeża papryka chili (nie miałam, więc użyłam sproszkowanej)

Na winegret:

  •  łyżka soku z cytryny/limonki
  •  2 łyżki dżemu wiśniowego (lub zblendowanych czereśni, dałam to pierwsze)
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 łyżki likieru wiśniowego/nalewki/syropu

Wymieszać składniki winegretu, dodać czereśnie i chili, wymieszać i odstawić. Na sałacie ułożyć czereśnie, ricottę, polać winegretem. Zagryzać pieczywem.

 
* w oryginale winegret nazywa się czereśniowym, ale mnie osobiście przypomina trochę bardziej wiśniowy ;)







 

2 komentarze:

  1. o-ho, koniecznie muszę też ją zrobić! :)) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. też dziś robiłam sałatkę z czereśniami, kombinowałam z lazurem, ale z ricottą może być bardziej delikatna...

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)