poniedziałek, 3 czerwca 2013

Jajko na szpinaku z ricottą


Szpinaaaak <3

Hmm...jak można nie lubić szpinaku..;)  Dużo ludzi tłumaczy się traumą z dzieciństwa a dla mnie ta wymówka jest mocno przesadzona i..przereklamowana. Powiedzcie mi jak to jest, czy Wy też macie jakieś niemiłe wspomnienia związane z tym zielonym tworem? ;)
Ja o ile mnie pamięć nie myli szpinak lubię od małego i nawet niezbyt apetyczny wygląd po przeróbce mi w tym nie przeszkodził, tak jest zresztą do dziś. I gdyby nie to, że jednak nie można go zbyt często jeść, pewnie gościłby na moim talerzu prawie codziennie ;)

Tak czy siak, wystarczy krótki poranny jogging do ogródka i w parę minut mam pyszne śniadanie ;)
Tą wersje jem nie pierwszy raz i lubię do niej wracać, szybko i prosto a jak smacznie ;)




Jajko na szpinaku z ricottą
[inspiracja]

  • garść szpinaku
  • jajko
  • czubata łyżeczka ricotty
  • łyżeczka mleka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz



Na rozgrzanym tłuszczu (użyłam oliwy) podsmażyć posiekany czosnek. Dodać szpinak (ja dodatkowo przelewam go wrzątkiem żeby szybciej się zblanszował). Gdy zwiędnie dodajemy ricottę wymieszaną z mlekiem. Chwilę smażymy i wbijamy jajko. Przykrywamy patelnię i smażymy do momentu uzyskania pożądanego ścięcia się jajka.









2 komentarze:

  1. My mamy nieciekawe wspomnienia z przedszkola, jeśli chodzi o szpinak. Ale nie zraziło nas to i teraz go bardzo lubimy:) Pyszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne !! uwielbiam szpinak i ricottę, a jajo jeszcze dodaję pyszniejszego smaku , podoba mi się to danie ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)