Zeszły naprawdę błyskawicznie i udało mi się pstryknąć tylko 3 liche fotki, no ale grunt, że zdążyłam ;)
Idealna kompozycja rabarbaru i białej czekolady, do której ''dogryziemy'' się dopiero przy drugim kęsie by najpierw dał o sobie znać słodki smak truskawek...bądź odwrotnie :D Rabarbar na obrzeżach, truskawki w centrum ;) W obu przypadkach niebo w gębie ;D
Drożdżówki z rabarbarem i białą czekoladą i truskawkami
[przepis własny]
Na ok 6-7 średnich sztuk
Ciasto
- ok 250g mąki
- 10g drożdży
- jajko
- 1/2 szkl ciepłego mleka
- spora szczypta soli
- 40g rozp masła bądź 3-4 łyżki oleju
- 3 łyzki cukru (bądź więcej)
Nadzienie
- ok szkl posiekanego rabarbaru i truskawek (zależy kto ile nadzienia sobie zażyczy ;)
- kilka posiekanych kostek białej czekolady
- cukier do wymieszania z owocami
Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową
Z drożdży, mleka, łyżki mąki i cukru robimy rozczyn. Suche składniki przesiewamy, dodajemy jajko, rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozp masło dodajemy pod koniec wyrabiania i wyrabiamy jeszcze trochę do momentu zaabsorbowania tłuszczu. Odstawiamy na 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt okręgu. Na brzegach nakładamy dookoła owoce i zagarniamy je do środka tak by były dobrze przykryte ciastem. Na środek nakładamy inne owoce (możemy je też wymieszać z odrobiną mąki) i posypujemy posiekaną czekoladą. Bułki odkładamy na 30min, przed wstawieniem do piekarnika smarujemy brzegi rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 min w 180C.
smakowicie nadziane:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!
Bardzo lubie domowe drożdżówki. Są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuń