czwartek, 6 czerwca 2013

Tarta rabarbarowa z białą czekoladą i owsianą kruszonką

Wczoraj dostałam w prezencie wieeeelki ''pęczek'' rabarbaru i znów mogę rabarbarowo poszaleć, bo ten mój ogródkowy jest już całkowicie oskubany...
Część odłożyłam na dżem, a reszta wyląduje w wypiekach. I dziś właśnie kilka łodyg powędrowało dotej oto tarty ;)



Duet rabarbar-biała czekolada zawsze się sprawdza to każdy wie ;) Do tego chrupiąca owsiana kruszonka i wychodzi nam coś obłędnie pysznego- na jednym kawałku się nie poprzestanie...


Tarta rabarbarowa z białą czekoladą i owsianą kruszonką
[źródło, cytuję za Roksaną]

Na formę 23cm

Ciasto

  • 225g mąki pszennej
  • 25g drobnego cukru do wypieków
  • 115g niesolonego zimnego masła
  • 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki (dałam zimną wode)

 Nadzienie

  • 750g rabarbaru pokrojonego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy (dałam wodę)
  • 50g cukru
  • 115g białej czekolady, schłodzonej i posiekanej

Kruszonka

  • 75g zimnego masła 
  • 75g cukru
  • 100g płatków owsianych górskich
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru  

    Robimy ciasto. Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy schłodzone masło pokrojone na małe kawałki. Siekamy nożem, aż masło zacznie łączyć się z mąką. Na koniec dodajemy jajko, łyżkę śmietany i bardzo szybko łączymy wszystkie składniki tak, by powstała nam gładka kula. Owijamy ją folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyjmujemy, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na papier wsypujemy groch ceramiczny i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie papier i groch zdejmujemy i tartę dopiekamy kolejne 5 minut. Studzimy.

    W rondlu o grubym dnie umieszczamy rabarbar, cukier i sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż 5min, od czasu do czasu mieszając. Rabarbar nie może sie rozpaść. Odcedzamy na sitku, ale zachowujemy powstały sok. Przelewamy z powrotem do rondla i redukujemy, aż zostanie nam ok. półtorej łyżki syropu.

    W misce mieszamy płatki z cukrem i przyprawami. Dodajemy kawałki zimnego masła i za pomocą rąk robimy kruszonke.

    Na schłodzony spód tarty wykładamy posiekaną czekoladę, na nią kawałki rabarbaru i polewamy zredukowanym sokiem. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy przez ok. 30 minut, aż kruszonka będzie złoto-brązowa.


3 komentarze:

  1. Mmmm, połączenie smakowe wydaje się wprost przepyszne :) Skubnęłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł, na pewno niedługo wykorzystam bo ostatnio sama się zakochałam w wypiekach z rabarbarem.
    zapraszam do mnie w wolnej chwili http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. <3
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:>

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)