Czereśnia i biała czekolada- duet idealny. W pierogach też się świetnie sprawdza ;) Do tego trochę śmietany bądź kwaskowego jogurtu i jestem w niebie. A pierogi z owocami mają to do siebie, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno ;)
Propozycja obowiązkowa w sezonie czereśniowym ;)
Wiadomo, każdy może zrobić ulubioną wersję ciasta, ja najbardziej lubię właśnie tą, jest mało skomplikowana, bez żadnych zbędnych składników
Pierogi z białą czekoladą i czereśniami
[przepis własny]
Na ok 23 mini pierogi
- 2 szkl mąki (daję połowę razowej)
- 3/4 szkl ciepłej wody
+ czereśnie (kto ile zdoła upchać :D) i kilka kostek białej czekolady
Do mąki dolać wodę, wymieszać i w miarę wyrabiania dosypywać mąki do uzyskania gładkiego ciasta (ok. 3-4 łyżek). Owoce można wymieszać z odrobiną mąki, czekoladę posiekać i nakładać na rozwałkowane i powykrawane ciasto. Dobrze sklejać. Wrzucać na wrzątek i gotować kilka min (ok. 7-9).
Pierożki musiały być przepyszne!
OdpowiedzUsuńWidzę mój uroczy zestawik ^^ HK.
OdpowiedzUsuń