wtorek, 2 kwietnia 2013

Chmurkowe kluski z ricotty

Nie pochwalę sie moimi tegorocznymi wypiekami świątecznymi, bo zanim zabrałam się do zrobienia zdjęć już zniknęły...Następnym razem :)

Tymczasem przedstawiam Wam puszyste, lekkie jak chmurka, rozpływające się w ustach i mocno serowe kluski z ricotty, na które przepis znalazłam w Krainie Szczęśliwości ;)




Chmurkowe kluski z ricotty
[na 2 porcje]

  • 250 g  ricotty
  • 2 jajk
  • 4-5 łyżek mąki 
  • łyżka cukru pudru
Ser utrzeć z żółtkami i cukrem. Dosypać mąkę i wymieszać do połączenia się składników. Dodać ubite na pianę białka (ze szczyptą soli) i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto nabierać łyżeczką i ostrożnie wkładać je do wrzącej wody, tak żeby się nie rozwaliły. Na wierzch wypływają dość szybko i od tego momentu gotujemy je ok 4-5 min. Delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy z dowolną polewą, u mnie jogurt naturalny z cynamonem.

 

5 komentarzy:

  1. O, to muszę zrobić te kluseczki :) Wyobrażam sobie, że są jeszcze delikatniejsze od tradycyjnych leniwych, a to mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mam pytanie: nie rozpadają się? Łatwo się je odcedza?

      Usuń
    2. Nie rozpadają się aż tak bardzo (chociaż niewielkie fragmenty na pewno odpadną),ale trzeba delikatnie się z nimi obchodzić, także przy odcedzaniu ;) a kładąc je już na wrzątek warto przetrzymać łyżeczkę jeszcze chwilę pod wodą, żeby masa się lekko ścięła a kluski same zaczną powoli się odrywać)

      Usuń
  2. ach, te kluseczki muszą smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. kluseczki jak chmurki *-* super !!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)