No niestety nie wyszedł mi tak urokliwy i pastelowo pomarańczowy jak na zdjęciu, ale był za to smaczny :)
Deser jogurtowo-pomarańczowy
[na 4 porcje]
- 500ml jogurtu naturalnego
- 3 pomarańcze
- 2 białka
- 100g cukru pudru (radzę dać znacznie mniej)
- 3 łyżeczki żelatyny
- kieliszek likieru pomarańczowego\białego słodkiego wina
Żelatynę namocz w małej ilości wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, uważając by się nie zagotowała, ostudź. Z pomarańczy wytnij miąższ usuwając błony. Jogurt zmiksuj z cukrem, kawałkami pomarańczy i likierem. 2 łyżki masy połącz z żelatyną i wmieszaj do pozostałej. Ubite białka dodaj do masy. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
źródło przepisu "Przyjaciółka"
Cudowny i na pewno smaczny deserek :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten pomysł na lekki deserek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam desery, ale narzekam na brak piekarnika, ten przepis to super alternatywa :)
OdpowiedzUsuń