Mięciutka gruszka, otulona delikatną pierzyną z ciasta o mocno wyrazistym posmaku imbiru. Idealna na deser po ciężkim po południu.
Gruszka w imbirowym cieście
[przepis własny]
- lekko miękka gruszka pokrojona w średniej grubości plastry u mnie było ich 9)
- pół szkl mąki (u mnie pół na pół zwykła z razową)
- łyżeczka cukru brązowego
- szczypta sody
- małe jajko
- odrobina wody mineralnej i mleka\maślanki do
uzyskania odpowiedniej konsystencji - łyżeczka imbiru w proszku (ja dałam taką solidną;)
- szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować. Gęstość regulować dolewając wody lub mleka, wedle uznania (ciasto powinno być lekko gęstawe). Maczać plastry gruszki w cieście (ewentualnie obtoczyć je uprzednio w mące) i smażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek (ja użyłam tej drugiej). Odsączyć na papierowym ręczniku. Jeść póki ciepłe ;)
poezja!
OdpowiedzUsuń