Kluski te podane są w przepisie na pomidorówke jako dodatek i myślę, że swoją funkcje lepiej spełniłyby właśnie w niej. Ja zjadłam je tak na sucho z ketchupem i były smaczne, mocno serowe, ale mam wrażenie że z zupą komponowałyby się idealnie. Następnym razem tak właśnie zrobię ;) Więc polecam je jako alternatywe do zupy pomidorowej zamiast klasycznego makaronu czy ryżu :D
Kluski serowe
Na 4 porcje
- 30g miękkiego masła
- jajko
- sól. pieprz, gałka muszkatołowa
- 30g startego sera
- ok 100g mąki
Masło rozetrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, ser, przyprawy i dalej ucierać. Na koniec domieszać mąke. Zagotować sporą ilość wody, osolić, z masy formować dwiema łyżeczkami kluski i gotować je na wolnym ogniu ok 10min. Jeśli dodajemy je do zupy, najpierw przygotować ciasto i odstawić je na czas przyrządzania zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)