Placki ryżowe z pieczarkami
[przepis własny]
Na 3 placki
- 5-6 łyżek ugotowanego ryżu
- 1-2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki mleka
- szczypta sody
- pieczarki (u mnie 3 spore)
- pół małej cebuli (albo więcej,jak kto woli;)
- jajko
- sól, pieprz do smaku
- ser żółty (ilość dowolna)
Dowolnie pokrojone pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie\oleju, odstawić. Wszystkie składniki poza ryżem zmiksować. Dosypać ryż, krótko ucierać, masa ma być gęsta, ale też nie za bardzo, dlatego najpierw lepiej dać mniej ryżu, potem ewentualnie dołożyć. Dodać pieczarki i starty lub pokrojony w kostkę ser, wmieszać łyżką. Smażyć pod przykryciem (można na suchej patelni).
Zapisuję do wypróbowania :) wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń