Można powiedzieć, że są to a'la knedle w wersji pierogowej. Zwarte, z lekko kwaskowym posmakiem jagód, bardzo sycące. Polecam wszystkim którzy lubią takie wariacje pierogowe i...knedle ;)
Pierogi węgierskie Derelye z dżemem jagodowym
[źródło]
Na 3 porcje
- 250g twarogu
- jajko
- żółtko
- 60g masła rozp
- 65g kaszy manny
- sól
- dżem jagodowy
Utrzeć ser z masłem, jajkiem i żółtkiem na gładką masę. Wymieszać mąkę z kaszą manną i dodać do masy. Przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-4mm. Wykrawać okręgi, na środku każdego kłaść łyżeczkę dżemu. Zagotować wodę ze szczyptą soli, delikatnie wrzucać pierogi i gotować 7min na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową.
Ja robiłam z połowy składników i wyszło mi 5 pierogów+jeden mini ''knedel'' :D
obłędne ;d
OdpowiedzUsuń