wtorek, 9 kwietnia 2013

Domowa a'la ricotta

Co prawda swojski twaróg nie jest mi obcy, bo właściwie jadam tylko taki (dobrze mieć znajomości :D), ale sama nigdy takowego nie robiłam ze względu na czasochłonność. Dlatego znajdując ten przepis, wiedziałam, że musze go wypróbować, bo jest naprawdę błyskawiczny :D


Delikatny, kremowy, obłędnie smaczny twaróg, przypominający nieco ricottę, jednak ta kupna nie umywa się do tej swojskiej ;)  Polecam wszystkim fanom białych serów :D

Domowa a'la ricotta

1,5 litra mleka pełnotłustego (najlepiej tzw swojskie, nie UHT)
4 łyżki soku z cytryny
szkl maślanki

Maślankę wymieszać z sokiem. Mleko podgrzewać do temp ok 90°C i wlać maślankę z sokiem (ja nie mam termometru kuchennego więc wlałam na czuja ;), lekko zamieszać i chwilę podgrzewać (nie mieszać). Gdy składniki oddzielą się, a serwatka będzie widoczna zdejmujemy garnek z ognia i na chwilę odstawiamy. Sitko wykładamy gazą i wylewamy ser zostawiając do obcieknięcia na ok 10 min (nie wyciskać). Przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia i przechowujemy w lodówce.



3 komentarze:

  1. oj chyba będzie trzeba wypróbowac, bo wygląda znakomicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś wypróbować :) Ostatnio robiłyśmy w domu ser do paschy :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)