sobota, 22 czerwca 2013

Domowy jogurt

Jak to miło uszkodzić sobie kostkę w pierwszy dzień lata </3 Na najbliższy czas nici z roweru, deskorolki i rolek. No i z włażenia po drabinie żeby poskubać białych czereśni. No ale trudno się mówi, dobrze że mogę chociaż ustać ''przy garach'' i upiec tacie ciasto na "Dzień Ojca" ;p 
Ale o cieście innym razem bo dziś chcę zaserwować Wam prosty do zrobienia jogurt pitny, które świetnie nadaje się na tak upalne dni i jest naprawdę pyszny ;)




Nie potrzeba do niego wielu składników, jedynym problemem może być tylko natrafienie na swojskie mleko...
Plusem jest to, że możemy kombinować z różnymi smakami  i w przeciwieństwie do kupnych jogurtów ten jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy. U mnie w domu robi się go od kilku lat i niezmiennie cieszy się dużym powodzeniem ;) W szczególności truskawkowy (sezon trwa, więc trzeba korzystać;) i jagodowy.




Domowy jogurt 
[przepis własny]


  • 1,5l wiejskiego mleka (z UHT raczej nie wyjdzie)
  • ok 400g jogurtu naturalnego (bez żadnych zbędnych dodatków typu mleko w proszku)
  • dowolne owoce w dowolnej ilości (polecam truskawki,jagody,maliny,jeżyny)
  • dowolne słodzidło w dowolnej ilości ;) (miód dobrze komponuje sie z truskami <3)
  • opcjonalnie przyprawy: cynamon, imbir, goździki, zioła (czekam aż bazylia trochę podrośnie i robię bazyliowo-truskawkowy, dam znać jak wyjdzie ;p)


Mleko wymieszać z jogurtem, odstawić na cały dzień*  w ciepłe miejsce (ja trzymam w szklarni). Gdy dobrze się zsiądzie dodać resztę składników i zblendować, ewentualnie możemy zostać przy naturalnej wersji (ja zawsze trochę odlewam żeby mieć też do innego wykorzystania;)
Trzymać w lodówce i pić schłodzony.


* jeśli postoi nawet 2-3 dni to nic mu się nie stanie ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)