czwartek, 20 czerwca 2013

Drożdżówki z rabarbarem i białą czekoladą nadziane truskawkami po brzegi

Wizja takich właśnie drożdżówek narodziła się już kilka miesięcy temu zanim jeszcze pojawiły się pierwsze truskawki. I choć sezon truskawkowy trwa już od dłuższego czasu to dopiero niedawno udało mi się zrealizować moją koncepcje bo zawszeciąglę coś mi wypadało i nie mogłam się zebrać żeby upiec te drożdżówki ;P No ale udało się, upiekłam..i skromnie stwierdzam, że są genialne :D
Zeszły naprawdę błyskawicznie i udało mi się pstryknąć tylko 3 liche fotki, no ale grunt, że zdążyłam ;)



Idealna kompozycja rabarbaru i białej czekolady, do której ''dogryziemy'' się dopiero przy drugim kęsie by najpierw dał o sobie znać słodki smak truskawek...bądź odwrotnie :D Rabarbar na obrzeżach, truskawki w centrum ;) W obu przypadkach niebo w gębie ;D


Drożdżówki z rabarbarem i białą czekoladą i truskawkami
[przepis własny]


Na ok 6-7 średnich sztuk

Ciasto
  • ok 250g mąki
  • 10g drożdży
  • jajko
  • 1/2 szkl ciepłego mleka
  • spora szczypta soli
  • 40g rozp masła bądź 3-4 łyżki oleju
  • 3 łyzki cukru (bądź więcej)

Nadzienie

  • ok szkl posiekanego rabarbaru i truskawek (zależy kto ile nadzienia sobie zażyczy ;)
  • kilka posiekanych kostek białej czekolady 
  • cukier do wymieszania z owocami

Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową

Z drożdży, mleka, łyżki mąki i cukru robimy rozczyn. Suche składniki przesiewamy, dodajemy jajko, rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozp masło dodajemy pod koniec wyrabiania i wyrabiamy jeszcze trochę do momentu zaabsorbowania tłuszczu. Odstawiamy na 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozwałkowujemy na kształt okręgu. Na brzegach nakładamy dookoła owoce i zagarniamy je do środka tak by były dobrze przykryte ciastem. Na środek nakładamy inne owoce (możemy je też wymieszać z odrobiną mąki) i posypujemy posiekaną czekoladą. Bułki odkładamy na 30min, przed wstawieniem do piekarnika smarujemy brzegi rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 min w 180C.






Truskawkowy zawrót głowy 2013

2 komentarze:

  1. smakowicie nadziane:)
    Pozdrawiam ciepło i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie domowe drożdżówki. Są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)