środa, 19 czerwca 2013

Pierogi z białą czekoladą i czereśniami

Tegoroczny zbiór czereśniowy był wyjątkowo owocny, prawie 20 pełnych wiader a nie powiem ile kilogramów w trakcie zbierania wylądowało w żołądku ;) Część została rozdana, trochę zamroziłam a resztę utylizowałam gdzie tylko się dało. Szkoda, że czereśnia przy jakiejkolwiek obróbce traci na smaku a najlepiej smakuje surowa, zwłaszcza taka zerwana prosto z gałęzi ;P  NO ALE do pierogów nadała się idealnie...;)



Czereśnia i biała czekolada- duet idealny. W pierogach też się świetnie sprawdza ;) Do tego trochę śmietany bądź kwaskowego jogurtu i jestem w niebie. A pierogi z owocami mają to do siebie, że smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno ;)
Propozycja obowiązkowa w sezonie czereśniowym ;)




Wiadomo, każdy może zrobić ulubioną wersję ciasta, ja najbardziej lubię właśnie tą, jest mało skomplikowana, bez żadnych zbędnych składników no i mniej kaloryczna. ;)


Pierogi z białą czekoladą i czereśniami
[przepis własny]

Na ok 23 mini pierogi

  • 2 szkl mąki (daję połowę razowej)
  • 3/4 szkl ciepłej wody

+  czereśnie (kto ile zdoła upchać :D) i kilka kostek białej czekolady


Do mąki dolać wodę, wymieszać i w miarę wyrabiania dosypywać mąki do uzyskania gładkiego ciasta (ok. 3-4 łyżek). Owoce można wymieszać z odrobiną mąki, czekoladę posiekać i nakładać na rozwałkowane i powykrawane ciasto. Dobrze sklejać. Wrzucać na wrzątek i gotować kilka min (ok. 7-9).





Czerwone owoce w roli głównej

2 komentarze:

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)