poniedziałek, 15 lipca 2013

Jagodowe parfait śniadaniowe jaglano-granolowe

Jagody,jagody,jagodyyyy <3
Jedne z moich ulubionych owoców, które dosłownie pochłaniam kilogramami.
Jest ktoś chętny na wypad do lasu na jagodobranie? ;) Niestety nie moge nikogo przekonać, a bo to kleszcze a to komary...więc kupuję, 12zł za litr- u Was też takie ceny? Zresztą chyba nigdy nie spadały poniżej 10...
Tak czy inaczej, póki sezon trwa to korzystam w pełni..;)




Obłędnie jagodowa, kremowo-chrupiąca, na dobre (i zdrowe!) rozpoczęcie dnia ;)





Jagodowe parfait śniadaniowe jaglano-granolowe
[przepis własny]

Na ''krem''


  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • szkl mleka
  • 1/2 szkl wody
  • garść jagód
  • opcjonalnie cukier

Kaszę opłukać w zimnej wodzie, podprażyć i zalać płynami. Gdy będzie gotowa dodać do jagód i zblendować.


Na frużeline*

  • garść jagód
  • 2 łyżki wody
  • cukier
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jagody podlać wodą, zagotować z cukrem, dodać mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody i dolać do jagód, chwilę gotować do zgęstnienia.

+ dowolna granola


Układać warstwowo, jeść na ciepło bądź zimno, ja osobiście wolę wersje pierwszą ;)


*można zastąpić jogurtem greckim lub naturalnym 





4 komentarze:

  1. Ja jestem jak najbardziej chętna na jagodobranie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm.. idealny sposób na pyszne śniadanko <3
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne, lubię rano dużooo owoców i do tego chrupiące dodatki ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)