sobota, 18 maja 2013

Serowe rożki z rabarbarem

Uwieeeeelbiam rabarbar. Jako dziecko najczęściej wcinałam go na surowo z cukrem, teraz ta wersja już jakoś mi nie podchodzi..;p  Za to przepadam za wszelkimi wypiekami z nim :) Kiedy pierwszy raz zobaczyłam te rożki na jednym z blogów, wiedziałam już do czego wykorzystam inauguracyjny zbiór rabarbarowy  ;)



Charakterystyczny kwaskowy posmak, skarmelizowanego rabarbaru otulonego delikatnym, ale lekko chrupiącym ciastem o mocno wyczuwalnej nucie serowej...
Obłędnie smaczne, przejawiające skłonność do błyskawicznego znikania.


Serowe rożki z rabarbarem
[źródło]

Na ok 11-12 sztuk

Ciasto

  • 125g twarogu
  • 300g mąki
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do piecz. (dałam jedną)
  • 75g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli


Nadzienie

  • 500g rabarbaru
  • pół szkl cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

+ roztrzepane jajko

Pokrojony i obrany rabarbar podgrzewać z cukrem do momentu gdy puści sok i lekko zmięknie, a cukier zacznie się karmelizować. Oprószyć mąką, wymieszać i odstawić.

Twaróg dobrze rozgnieść lub potraktować praską. Dodać go do przesianych suchych składników, dolać płyny i szybko zagnieść gładkie ciasto. Nie można robić tego długo bo zrobi się lepkie i rzadkie.
Masę rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać kwadraty. Na środek kłaść łyżeczkę nadzienia, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i zlepiać kwadraty w rożki. Posmarować je pozostałym jajkiem. Piec ok 15min w 180C do momentu zrumienienia.







5 komentarzy:

  1. ooo.. wyglądają cudownie:)
    W sam raz na sobotnie popołudnie, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłaś mi smaka na coś dobrego :( grr!

    zapraszam na indyka w pomarańczach i na rozdanie :)
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie! Podsunęłaś mi pomysł czym nadziać moje ulubione rogaliki twarogowe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne! Zrobię jak tylko spotkam rabarbar ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mm.. pyszne rożki! <3
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji!:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)