piątek, 12 kwietnia 2013

Trufle tiramisu

Tiramisu w wersji małych, słodkich trufli- w ramach utylizacji zbyt długo zalegających produktów-bo nic nie może się zmarnować ;)  A Dzień Czekolady jeszcze zdąże uczcić :D
 

Trufle tiramisu
[przepis własny]
  • 3\4 szkl pokruszonych biszkoptów (niekoniecznie na pył)
  • łyżka Amaretto (lub innego alkoholu)
  • 125g mascarpone
  • 2 łyżki espresso
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • kakao

Mascarpone z cukrem chwilę ubijać. Dolać kawę i rum, pomiksować do połączenia składników. Dosypać biszkopty, dobrze wymieszać i wstawić masę do lodówki na ok godz. Formować trufle i obtoczyć w kakao. Przechowywać w lodówce. Z tej ilości wychodzi ok 12 trufli.


 
pssst. Lubie jak tata co chwila podchodzi do lodówki i podjada :D

2 komentarze:

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)