piątek, 26 kwietnia 2013

Placki ryżowe z pieczarkami

Kolejna propozycja zutylizowania nadwyżki obiadowego ryżu ;) Ostatnim razem użyłam go do koktajlu, tym razem wylądował w plackach ;) Z pieczarkami i serem dla urozmaicenia, na porządnie sycące śniadanie ;)


Placki ryżowe z pieczarkami
[przepis własny]

Na 3 placki
  • 5-6 łyżek ugotowanego ryżu
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki mleka
  • szczypta sody
  • pieczarki (u mnie 3 spore)
  • pół małej cebuli (albo więcej,jak kto woli;)
  • jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • ser żółty (ilość dowolna)

Dowolnie pokrojone pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie\oleju, odstawić. Wszystkie składniki poza ryżem zmiksować. Dosypać ryż, krótko ucierać, masa ma być gęsta, ale też nie za bardzo, dlatego najpierw lepiej dać mniej ryżu, potem ewentualnie dołożyć. Dodać pieczarki i starty lub pokrojony w kostkę ser, wmieszać łyżką. Smażyć pod przykryciem (można na suchej patelni).

1 komentarz:

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)