sobota, 6 kwietnia 2013

Lekki deser jogurtowo-pomarańczowy

Lenistwo totalne mnie złapało, nie chce mi się piec...ale coś słodkiego to by się zjadło ;p To może ten gazetowy deser..tak ładnie wygląda!

No niestety nie wyszedł mi tak urokliwy i pastelowo pomarańczowy jak na zdjęciu, ale był za to smaczny :)


Deser jogurtowo-pomarańczowy
[na 4 porcje]

  • 500ml jogurtu naturalnego
  • 3 pomarańcze
  • 2 białka
  • 100g cukru pudru (radzę dać znacznie mniej)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kieliszek likieru pomarańczowego\białego słodkiego wina

Żelatynę namocz w małej ilości wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, uważając by się nie zagotowała, ostudź. Z pomarańczy wytnij miąższ usuwając błony. Jogurt zmiksuj z cukrem, kawałkami pomarańczy i likierem. 2 łyżki masy połącz z żelatyną i wmieszaj do pozostałej. Ubite białka dodaj do masy. Wstaw do lodówki na kilka godzin. 



źródło przepisu "Przyjaciółka"

3 komentarze:

  1. Cudowny i na pewno smaczny deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ten pomysł na lekki deserek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam desery, ale narzekam na brak piekarnika, ten przepis to super alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)