wtorek, 26 marca 2013

Ricottowe pancakes z kiwi

Godzina 21 a mnie chce się jeść! 
Rozgrzewam patelnie, wyjmuje pudełko ricotty, które od 2 tyg czeka aż ktoś je w końcu otworzy i smażę placki. Piankowe, rozpływające się w ustach, z lekko kwaskowatym posmakiem kiwi, nie za słodkie- czyli takie jakie lubię najbardziej. Moje kubki smakowe i żołądek są kontent, więc spokojnie mogę iść  kontynuować randkę z francuskim. 

Ricottowe pancakes z kiwi
[na 3 średnie placki]

  •  pół szkl mąki (u mnie pół na pół pszenna z razową)
  • 2 czubate łyżki ricotty
  • odrobina wody mineralnej
  • szczypta soli,sody i proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • małe jajko
  • obrane kiwi pokrojone w kostkę
 

I teraz krok najtrudniejszy czyli zmiksowanie wszystkich składników ;] Poza kiwi, które wmieszamy na końcu. Można smażyć na suchej patelni, na szczęście nie zamierzały się z nią zżywać :D


2 komentarze:

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)