Kasza jaglana w wersji egzotycznej
[na jedną porcję]
- 2- 3 łyżki kaszy jaglanej (należy ją przepłukać gorącą wodą dla pozbycia się goryczki)
- półtorej łyżeczki masła
- 1/3 szkl mleka
- 1/3 szkl wody
- kawałek skórki cytrynowej
- szczypta soli
- banan
- kiwi
- ananas
- 3-4 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
- kilka posiekanych migdałów
- bita śmietana lub tak jak u mnie- łyżka jogurtu naturalnego
- opcjonalnie cukier trzcinowy\miód\syrop klonowy
Masło rozpuścić na patelni, wsypać kaszę i smażyć przez minutę ciągle mieszając. Dodać mleko,wodę,skórę z cytryny,sól, szybko doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Wyłączyć kaszę i odstawić na 10 min. Owoce pokroić, wmieszać do kaszy razem z jogurtem lub ubitą śmietaną i sokiem pomarańczowym. Opcjonalnie posłodzić lub pokropić miodem/syropem.
[pomysł z książki "Kuchnia naturalna"]
Musiała być pyszna, chociaż nie lubię tej kaszy;)
OdpowiedzUsuńnabrałam ochoty na jaglankę ,pychotka ;d
OdpowiedzUsuń