Ogórki w miodowej zalewie
\przepis własny\
- 2 kg ogórków (tych takich "kłujących" ;)
- litr wody
- 1,5 szkl cukru
- szkl octu
- 2 czubate łyżki soli
- 2 łyżki miodu
Ogórki ze skórką pokroić w plastry. Zalewę ugotować i zalać nią ogórki ułożone w słoikach. Pasteryzować do momentu zagotowania i zostawić słoiki w garku do wystudzenia. Przechowywać w piwnicy\spiżarni. Mogą stać baaaaaaardzo długo ;)
Mmmm uwielbiam takie ogórki, chrupiące i słodkie. Moja mama często dodaje do takich też ząbek czosnku lub kawałek papryczki chili na przełamanie słodyczy:) pychota:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis - szukałam takiego!
OdpowiedzUsuńZa mała ilość zalewy. Wyszło mi 7 słoiczków, a zalewy starczyło na 4 :P
OdpowiedzUsuń