poniedziałek, 25 marca 2013

Ogórki w zalewie miodowej

Co prawda do sezonu przetworowego jeszcze kawał czasu, ale co tam ;D Jako że ja i moja mama jesteśmy amatorkami wekowanych ogórków w różnych wersjach, wypróbowałyśmy już wiele przepisów, a do tego miodowego wracamy co roku. Lekko słodkawe, chrupiące, nadające się do sałatek, kanapek albo szamania prosto ze słoika ogórki, które przypadną do gustu tym którzy zimą lubią sięgnąć po trochę lata ;)

         


Ogórki w miodowej zalewie 
\przepis własny\
  • 2 kg ogórków (tych takich "kłujących" ;)
  • litr wody
  • 1,5 szkl cukru
  • szkl octu
  • 2 czubate łyżki soli
  • 2 łyżki miodu

Ogórki ze skórką pokroić w plastry. Zalewę ugotować i zalać nią ogórki ułożone w słoikach. Pasteryzować do momentu zagotowania i zostawić słoiki w garku do wystudzenia. Przechowywać w piwnicy\spiżarni. Mogą stać baaaaaaardzo długo ;)




3 komentarze:

  1. Mmmm uwielbiam takie ogórki, chrupiące i słodkie. Moja mama często dodaje do takich też ząbek czosnku lub kawałek papryczki chili na przełamanie słodyczy:) pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis - szukałam takiego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Za mała ilość zalewy. Wyszło mi 7 słoiczków, a zalewy starczyło na 4 :P

    OdpowiedzUsuń

Komentarze mile widziane, każdy z nich działa na mnie motywująco ;)